A. Helpfunctie macOS

De helpfunctie van de Online Bijbel voor de Mac is niet erg uitgebreid. Het programma is echter zeer intuïtief, waardoor het gebruik zich vanzelf wijst.

B. U kunt ook verder lezen om stap voor stap door de mogelijkheden van de Online Bijbel geloodst te worden:

Overzicht van de vensters:

• Linker venster: hier kiest u bijbelvertalingen, commentaren, lexicons, woordenboeken en boeken
  • Middelste venster: deze bestaat uit een boven en onder gedeelte. In het bovenste gedeelte wordt de Bijbeltekst weergegeven. In het onderste wordt het gekozen commentaar, woordenboek of boek weergegeven
  • Het rechter venster: hier wordt het gekozen lexicon weergegeven

De belangrijkste functies van de Online Bijbel zijn:

1. Het lezen van een Bijbeltekst in veel verschillende vertalingen.

U kiest in het linker scherm de bijbelvertaling. Boven in het hoofdvenster (het middelste venster) wordt de naam van de vertaling weergegeven. U kunt u door te klikken in de witte regel van de bijbelvertaling een gewenst vers openen.

U kunt ook in het menu kiezen voor: Open -> Open Bible:

U kunt hier een Bijbeltekst en Vertaling openen. U kunt ook kiezen of u de Bijbeltekst in een nieuw venster (New window) of in het hoofdvenster (Main window) wilt openen:

2. Het openen van een commentaar.

Een belangrijk onderdeel van de Online Bijbel zijn de vele commentaren die beschikbaar zijn.

Om te weten hoe die werken kunt u deze link openen: Werken met commentaren

3. Het openen van een woordenboek.

Ook beschikt de Online Bijbel over veel woordenboeken. Deze zijn rechtstreeks in de bijbeltekst op te roepen. Hoe dat gaat: Werken met woordenboeken

4. Het werken met Strongs.

Strongs zijn een belangrijk hulpmiddel bij bijbelstudie.

Hier komt u er meer over te weten: Wat zijn Strong nummers

Griekse en Hebreeuwse lexicons werken ook met Strongs

Hoe kun je zoeken met Strongs

5. Verschillende vertalingen naast en onder elkaar (Interlineair).

Ook een hele fijne functie van de Online bijbel is dat je bijbelvertalingen gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken. Dat heet interlineair. Werken met Interlineair

6. Het zoeken in de online Bijbel.

Een mooie functie van de Online Bijbel is ook dat je in alle inhoud kunt zoeken naar woorden of zinnen. Hier kunt u zien hoe dat gaat: Zoeken in de Online Bijbel

7. Het openen van een beschikbaar boek.

Naast de vele bijbelvertalingen, woordenboeken, commentaren en Lexicons staan er ook nog veel losse boeken in de Online Bijbel. Deze zijn niet gekoppeld aan bijbelvertalingen. maar je kunt ze dus wel degelijk raadplegen.

Dat kan op de volgende manier:

In het linker scherm ziet u alle aanwezige boeken. U kunt kunt kiezen voor het gewenste boek door op er op te klikken. Het boek verschijnt in het middelste venster onder de Bijbeltekst.

8. Het maken van eigen aantekeningen

Dit is in de Mac versie (nog) niet mogelijk.

9. Tekstverwijzingen.

Nog een mooie functie van de Online Bijbel zijn de verwijsteksten.

In een geopende bijbel kunt u de verwijsteksten oproepen: klik met de rechtermuisknop op een Bijbeltekst. In het openende pop-up scherm kiest u voor "Verwijsteksten Popup" of "Verwijsteksten Window".

Het verschil tussen beide is dat een Popup venster tijdelijk is (deze verdwijnt als u ergens op klikt) en een Windows venster blijvend. Dat laatste is handig als u meerdere vensters met verwijsteksten wilt openen.

Overigens kunt u aan de rechterkant van het verwijsteksten venster direct naar een Bijbelboek gaan:

Met het symbool  rechtsboven kunt u nog verwisselen van popup naar Windows venster.

10. Voetnoten.

Sommige bijbelvertalingen bevatten voetnoten. B.v. de NBV.

Ook deze zijn op te roepen in de Online Bijbel.

Dat doet u door in het de Bijbeltekst venster rechtsboven te klikken op het symbool:

De kleur verandert naar blauw:

11. Bladwijzers.

Bladwijzers zijn ook een erg handige functie. U kunt altijd weer terug naar een vers waar u gebleven was. U plaatst een bladwijzer en de volgende dag kunt u weer terug naar uw bladwijzer.

Hoe gaat dat:

In de bijbeltekst of in het geopende boek klikt u met rechts op de muis. In het pop-up venster kiest u bladwijzer toevoegen.

U kunt weer terug naar alle (oude) bladwijzers door te klikken op het bladwijzer symbool boven in het scherm:

Een bladwijzer verwijderen gaat op dezelfde wijze als een bladwijzer toevoegen, alleen kiest u nu voor bladwijzer verwijderen.

12. Markeringen.

Het is (nog) niet mogelijk teksten te markeren in de Mac versie.

13. Verslijst

Het is (nog) niet mogelijk een verslijst te maken in de Mac versie.