Dit stuk is geschreven voor Android. Maar voor iOS werkt de app op bijna identieke wijze. Mocht u toch iets in deze beschrijving ontdekken wat niet correct is voor iOS, laat het ons alstublieft weten, dan passen wij het aan:

Ticket indienen, vraag stellen

Inleiding

1. Om te beginnen zit er in de Online Bijbel app al een leuke introductie.
    Die kunt u vinden in het "Info en Instellingen" scherm (in het menu). Kies dat "Snel aan de slag". U krijgt dan een korte uitleg over de verschillende functies in deze app. Door steeds op OK te klikken, links onderin, gaat u naar de volgende stap.

2. Hier krijgt u ook al een goed beeld hoe de app werkt:
    Demo over Kanttekeningen
    (Het filmpje geeft een wat oudere versie weer. Onze nieuwste versie ziet er net een beetje anders uit. )

3. U kunt ook hier verder lezen en wordt dan stap voor stap door de mogelijkheden van de Online Bijbel geloodst:

De belangrijkste functies van de Online Bijbel zijn:

1. Het lezen van een bijbeltekst in veel verschillende vertalingen.
    In het hoofdscherm staan de geopende Bijbelteksten.

In de brede grijze balk bovenin, staat links boven in welke Bijbelvertaling geopend is. Door op het pijltje rechts hiervan te klikken kunt u zien welke Bijbelvertalingen aanwezig zijn. U kiest dan ook daar voor een andere vertaling.
    Links van dit pijltje ziet u een grijs boekje. Door daarop te klikken kunt u kiezen waar u de Bijbel wilt openen (boek, hoofdstuk en vers )
    Welke Bijbelvertaling u kunt kiezen hangt af van welke bijbels u gedownload of gekocht hebt. In de winkel in de app kunt u zien wat beschikbaar is: Info & Instellingen, Winkel.
    Met een abonnement beschikt u automatisch over de beschikbare bijbels. Daarover vindt u hier meer informatie: Mogelijkheden voor abonnement

2. Het openen van een commentaar
    Een belangrijk onderdeel van de Online Bijbel zijn de vele commentaren die beschikbaar zijn.
    In de app zijn deze te vinden in het tweede scherm: het referentiescherm. Dat vindt u door onder in het scherm, de lichtgroene balk met de drie streepjes omhoog te vegen.
    In de donkergroene balk , links ziet u welk commentaar geopend is en door op het pijltje rechts daarvan te klikken, ziet u welke commentaren (en boeken, woordenboeken en lexicons) beschikbaar zijn in uw app.
    U kiest nu het commentaar dat u wilt openen.
    Het commentaar staat nu in het onderste scherm. Rechts in de groene balk kunt u op het boekje klikken: u kunt nu kiezen bij welke tekst het commentaar moet openen. Maar u kunt ook op de twee vierkantjes klikken: dan wordt het commentaar gekoppeld aan de bjbeltekst in het bovenste scherm, EN loopt daarin ook mee, wanneer u door de bijbeltekst scrolt.

3. Het openen van een woordenboek
    Ook beschikt de Online Bijbel over veel woordenboeken. Deze zijn op dezelfde manier op te roepen als de commentaren: In de groene balk links, klik je nu niet op de commentaren maar op de woordenboeken. Die staan onderaan wanneer je naar beneden scrolt door de lijst.
    Ook hier kun je dan weer in het woordenboek bladeren door op het boekje rechts te klikken in de groene balk.
    Maar je kunt ook gewoon op een woord in de Bijbeltekst bovenin klikken: in een pop-up venster openen dan de verklaringen uit de aanwezige woordenboeken. Dit voor zover er woordenboeken in uw app zijn met dat aangeklikte woord.
    Als u vervolgens op een van de omschrijvingen klikt (in dit voorbeeld Judea) dan opent deze in het onderste scherm en kunt u lezen wat het woordenboek te zeggen heeft.

4. Het werken met Strongs
    Strong nummers zijn een belangrijk hulpmiddel bij Bijbelstudie. Strong nummers zijn weer gekoppeld aan lexicons (Hebreeuwse of Griekse woordenboeken). Hiermee kunt u meer over de achtergrond van woorden te weten komen zonder over talenkennis van Grieks en Hebreeuws te beschikken.
    Hier komt u er meer over te weten:
  5. Verschillende vertalingen naast en onder elkaar (Interlineair)
    In de app is dat helaas nog niet mogelijk

6. Het zoeken in de Online Bijbel
    Een mooie functie van de Online Bijbel is ook dat je in alle inhoud kunt zoeken naar woorden of zinnen.
    In de iOS app is het zoek icoon (een vergrootglas) zichtbaar op het hoofdmenu. In Android is het wat meer verborgen, in het menu (de drie puntjes rechtsboven in het scherm)
    Er opent dan een pop-up scherm.
    U kunt nu uw zoekterm ingeven en de Online Bijbel zoekt dan in de bijbelvertaling die dan geopend is. U kunt bovenin het scherm ook kiezen voor een andere vertaling.

Meer over zoektermen vindt u hier: Zoeken in de Online Bijbel

7. Het openen van een beschikbaar boek:
    Naast de vele Bijbelvertalingen, woordenboeken, commentaren en lexicons staan er ook nog veel losse boeken in de Online Bijbel. Deze zijn niet gekoppeld aan bijbelvertalingen. maar je kunt ze dus wel degelijk raadplegen.
    In het onderste scherm (referentiescherm) gaat u weer in de groene balk links naar de inhoud (pijltje)
    U bladert door de lijst tot u na een blauw dwarsbalkje met Boek uitkomt. Daaronder klikt u op het boek dat u wilt openen. Met het boekje rechts in de groene balk kunt u door de hoofdstukken scrollen.

8. Het maken van eigen aantekeningen IN de Online Bijbel en deze opslaan.
    Deze functie is in de app nog niet aanwezig. Er wordt wel aan gewerkt om dit in de toekomst mogelijk te maken.

9. Tekstverwijzingen
    Nog een mooie functie van de Online Bijbel zijn de verwijsteksten.
    Door op het versnummer (dus voor de bijbeltekst) te klikken opent een keuzemen en kunt u kiezen voor verwijsteksten (tussen de haakjes staat meteen hoeveel verwijsteksten er zijn). Die openen, door er op te klikken in een pop-up venster.

10. Voetnoten of Kanttekeningen
    Sommige bijbelvertalingen bevatten voetnoten. B.v. De Statenvertaling STV , de Basisbijbel  en de Groot Nieuws Bijbel GNB. Soms (zoals in de HSV) wordt dit gebruikt voor alternatieve vertalingen.
    Hier vindt u een korte demo: Demo over kanttekeningen

11. Bladwijzers

Bladwijzers zijn ook een erg handige functie. U kunt altijd weer terug naar een vers waar u gebleven was. U plaatst een bladwijzer en de volgende dag kunt u weer terug naar uw bladwijzer.

Hoe gaat dat:

U klikt op het versnummer voor de tekst en kiest voor Bladwijzer toevoegen. U klikt op toevoegen en de bladwijzer wordt toegevoegd.

Indien u een abonnement heeft, of Premium gebruiker bent, dan kunt u ook meerdere categorieën maken van bladwijzers en ook een omschrijving toevoegen. De categorieën beheert u via instellingen (rechts bovenin). Daar gaat u naar Premium gebruiker, (onderaan) en kiest voor Bewerk categorieën. Door op de + rechts bovenin te klikken kunt u categorieën toevoegen. Nogmaals, deze functie is alleen beschikbaar voor Premium gebruikers en abonnees. Anders heeft u twee vaste categoriën om uit te kiezen waar u de naam niet van kunt wijzigen.

U kunt weer terug naar alle (oude) bladwijzers door bovenin het bovenste scherm op het grijze vaantje te klikken.

Deze functie is nog niet beschikbaar in het onderste scherm, dus voor boeken en commentaren. Het is er enkel voor Bijbels.

12. Markeringen

Het is ook mogelijk teksten te markeren. Dat kan met gekleurd letters. Alleen het versnummer wordt gemarkeerd. Dat gaat als volgt:

In de tekst klikt u op het bijbelvers voor de regel. In het pop-up venster kiest u voor: Bladwijzer Toevoegen. U kiest in het kleine pop-up venster voor de juiste markering, en uw versnummer krijgt dan de gewenste kleur. U kunt deze markering alleen instellen als u Premium gebruiker of abonnee bent. De instellingen hiervan gebeurt op dezelfde wijze als bladwijzers. Het zijn ook dezelfde categoriën.

Verwijderen van de markering gaat op dezelfde wijze ( Vers aanwijzen, kies voor Bladwijzer verwijderen)

13. Donker thema

Premium gebruikers (dus ook degenen die een abonnement hebben) hebben de optie om een donkere modus in te stellen, dus witte letters op een donkere achtergrond. Dit is in te stellen in het "Info en Instellingen" scherm. Kies "Premium User" en kies dan de optie "Donker Thema".

Aanvullende opmerking:

Op dit moment is het niet mogelijk om Markeringen, Bladwijzers e.d. tussen apparaten te synchroniseren.