Bij het downloaden van het Basis bestand of van de Windows Content Installer treden soms problemen op. Soms lukt downloaden al niet en soms lukt daarna het installeren niet. Dat kan een complex probleem zijn, Hieronder kunt u dan de oplossing vinden. Gelukkig gaat het ook nog heel vaak wel zonder problemen. Dat hangt vooral af van de gekozen instellingen in uw beveiliging.

Windows heeft bij de laatste updates de standaard beveiliging veel scherper ingesteld. Dat geld ook voor de browsers.

Daarom worden downloads  of installatie van onze bestanden soms onterecht geblokkeerd. Uw beveiliging ziet dan het Online Bijbel bestand dan als een bestand dat niet zo vaak (geen miljoenen keer) gedownload wordt een beschouwt het daarom uit voorzorg als verdacht. Onze bestanden bevatten echter beslist geen virussen.

Als het downloaden of installeren niet lukt, is het zaak goed op te letten of er ook ergens in het scherm een ( kleine) mededeling verschijnt wat de oorzaak is van de blokkade. Met deze mededeling kunt u dan direct naar het programma gaan wat de blokkade veroorzaakt.

Maar niet altijd verschijnt er een mededeling, dan kan het ook goed zijn om even te kijken, helemaal rechts onderin de balk of er een mededeling in het meldingen venster is verschenen.

Wat kunt u doen bij problemen? Eerst kijken of downloaden wel gelukt is ( gedownloade bestand staat dan in de map Downloads)

1. Bij het blokkeren van de download kan de blokkade veroorzaakt worden door:

1. . Een instelling in uw browser, of ook een beveiligings-extensie in uw browser.
  2.   Een instelling van Windows Defender.
  3.   Een instelling in uw eigen virusscanner.

Voor uitleg: zie hieronder.

2. Bij het blokkeren van de installatie, als de download wel gelukt is, kan het veroorzaakt worden door:

1.  Een instelling in uw eigen virusscanner
  2.  Een instelling in Windows Defender, ook als u een eigen virusscanner heeft, die normaal het werk van Windows Defender uitschakelt.
  3. Uw virusscanner heeft het gedownloade bestand verwijderd of in quarantaine geplaatst

Voor uitleg zie hieronder.

1. BLOKKEREN VAN DOWNLOAD:

Bij 1.1.:  In de Chrome browser

1.  Ga naar Instellingen in uw Chrome browser ( 3 puntjes, rechts bovenin, en kies in het pop up scherm voor: Instellingen.
  2.  Ga daar in de linker kolom naar Privacy en Beveiliging.
  3.  Scrol naar beneden tot u komt bij  Beveiliging, Safe Browsing. Klik daarop.
  4.  Klik nu op het rondje voor : Geen Beveiliging. En klik bij de waarschuwing op:  Uitzetten
  5.  Probeer nu opnieuw te downloaden.
  6.  Als het gelukt is, zet dan daarna op dezelfde wijze de instelling terug naar Geoptimaliseerde beveiliging.

PM:  Mocht u de browser Edge gebruiken dan kan deze de download  blokkeren. Ga dan in Edge naar de drie puntjes rechts van de adresbalk. Kies daar voor Instellingen. Ga daar naar: "Privacy, zoeken en Services" ( Links, 2e van boven). Scrol daar naar beneden tot "Beveiliging." Zet daar het schuifje naar links bij "Microsoft Defender Smartscreen". U kunt nu wel downloaden. U kunt daarna het schuifje weer naar rechts zetten als u dat veiliger vindt.

Wellicht is het beter om een andere browser te gebruiken, b.v. Chrome of Firefox.

Bij 1.2 : Windows Defender blokkade. Windows Defender kan op diverse niveaus een download of installatie blokkeren.

1. Klik op Start, helemaal links onder, en kies voor Instellingen ( tandradje) . Scroll naar onderen tot : Bijwerken en Beveiliging.  Klik erop en kies voor Windows Beveiliging.
  2. Kies daar voor Virus en Bedreigingsbeveiliging.
  3. Kies daar onder Virus- en Bedreigingsinstellingen voor: Instellingen beheren.
  4. Zet daar de Realtime Beveiliging tijdelijk op UIT ( Wilt u toestaan: Ja)
  5.  Probeer opnieuw de Online Bijbelbestanden te downloaden.
  6.  Als het gelukt is, daarna de instelling op dezelfde wijze weer op Aan zetten.

Bij 1.3 : Ook uw eigen virusscanner kan mogelijk uw download blokkeren. Open dan uw Virusscanner software en kijk bij Instellingen hoe u een download of een site uit kunt sluiten van scannen. Dat is bij iedere virusscanner weer anders.

Ook Malwarebyte kan uw download blokkeren. Deze kan als Extensie in Chrome zijn ingeschakeld. Door naar Instellingen in Chrome te gaan ( 3 puntjes rechts bovenin), te kiezen voor Instellingen Extensies en bij Malwarebytes Browser Guard het schuifje  tijdelijk op uit te zetten. Kunt u alsnog downloaden

Deze melding verscheen bij de blokkade:

Doorgaan naar site, loste het probleem niet op. De extensie even uitzetten wel.

1.4: zie ook bij 2.23 hieronder: daar kun je ook een download blokkade uitschakelen.

2. Blokkeren van installatie:

Bij 2.1: Wanneer uw eigen virusscanner de installatie blokkeert verschijnt er meestal ergens een klein pop up scherm met de mededeling dat uw virusscanner een installatie van een mogelijk gevaarlijk bestand heeft geblokkeerd. Wel goed opletten, want het is soms maar een heel klein schermpje en het verschijnt soms maar kort.

Vaak kunt u in dat scherm dan kiezen voor "meer informatie" of "toch uitvoeren " of iets soortgelijks. En u kunt dan alsnog het bestand uitvoeren.

Lukt dat niet of verschijnt er niets dan gaat u naar het Instellingen venster van uw virusscanner. En kunt dan kiezen voor iets als: "Bestanden uitsluiten van scannen".  U navigeert daarin naar uw Downloadmap en kiest daar voor de beide installatie bestanden van de Online Bijbel: BPdut580.exe en OLBContentInsallerSetup.msi

Bij 2.2: Windows Defender:

1. Het is mogelijk dat Windows Defender een melding geeft. In Windows 10 ziet het er zo uit: ( In Windows 11 lijkt het er anders uit te zien, kleiner scherm, rechtsboven in, met een paar keer doorklikken kun je ook uitkomen bij: Toch uitvoeren)

Klik dan op Meer informatie, en op het volgende scherm op Toch uitvoeren

(PM: soms verschijnt "Toch uitvoeren" rechts buiten het blauwe beeld, niet zichtbaar. Door het blauwe scherm aan de rand naar rechts te trekken, komt het dan tevoorschijn. )

2.  Het is ook mogelijk in Windows Defender de installatiebestanden van de Online Bijbel uit te sluiten van scannen. Dat gaat als volgt:

• Klik op Start, helemaal links onder, en kies voor Instellingen ( tandradje) . Scrol naar onderen tot : Bijwerken en Beveiliging.  Klik erop en kies voor Windows Beveiliging.
    • Kies daar voor Virus en Bedreigingsbeveiliging.
    • Kies daar onder Instellingen voor Virus- en Bedreiging voor: Instellingen beheren.
    • Scrol naar beneden tot: Uitsluitingen en klik op: Uitsluiting toevoegen en verwijderen ( Wilt u toestaan: Ja.)
    • Klik op: + Een uitsluiting toevoegen. Kies voor bestand.
    • U kunt nu naar uw downloadmap navigeren ( meestal C:/Gebruikers/ uw naam/ Downloads/ BPdut580.exe)
    • Klik BPdut580.exe aan en kies voor Openen.
    • U zou nu geen meldingen meer van Windows Defender mogen krijgen.
  3. Er is nog een verborgen instelling die blokkade kan veroorzaken:

1. Ga weer via Instellingen naar Bijwerken en Beveiliging en dan weer naar Windows Beveiliging

2. Ga naar App en Browserbeheer

3. Ga naar Beveiliging op basis van Reputatie en Kies daar voor Instellingen voor Beveiliging op basis van                                         Reputatie

4.  Zet daar alles uit en haal de vinkjes weg

5  Probeer nu of u wel kunt starten en kunt kiezen voor Toch Uitvoeren

6. Vergeet niet om daarna alles onder 4 weer terug te zetten

bij 2.3 Uw virusscanner heeft het bestand verwijderd, geblokkeerd of in Quarantaine geplaatst.

In dat geval is het gedownloade bestand niet meer normaal beschikbaar. U kunt het soms bij de instellingen van uw virusscanner deblokkeren. Anders eerst een van de bovenstaande oplossingen kiezen en het bestand opnieuw downloden

2.4  Ook kan Windows verbieden apps te downloaden buiten de Microsoft store.

Dat kunt u als volgt ( tijdelijk?) uitschakelen:

a. Ga naar Start, Instellingen

b. Kies Apps

c.  Direct bovenaan: Kies waar u apps wilt downloaden.

d. Zet dit op: "Overal"   i.p.v. Alleen Microsoft Store  ( Windows 10) Voor Windows 11 moet u hier waarschijnlijk naar Geavanceerde app instellengen.

3. Hulp als u er niet uit komt:

Komt u er toch zelf niet uit dan kunt u een vraag stellen aan ons Helpdeskteam. Dat bestaat uit vrijwilligers die u graag helpen en veel ervaring hebben op dit gebied. U komt met hen in contact door helemaal recht bovenin dit scherm te klikken op: + Nieuw Ondersteuningsticket. Meestal krijgt u binnen een dag antwoord. Zij kunnen met uw toestemming ook meekijken op uw pc of laptop, indien nodig.

PM: Het zou mooi zijn wanneer de Virusscanners de Online Bijbel bestanden niet meer uit voorzorg zouden blokkeren. De relatief kleine aantallen Online Bijbel gebruikers zijn echter voor de grote virusscanners totaal niet interessant. Men wil niet eens luisteren. En als het een keer wel lukt dan wordt met een volgende update de zaak weer teruggedraaid: onbegonnen werk dus. Er zijn ook nog eens heel veel verschillende virusscannerbedrijven.