Een veelgebruikte functie in de Online Bijbel is het zoeken. Dit kan in alle uitvoeringen van de Online Bijbel. De Windows editie geeft op dit moment nog de meeste mogelijkheden, maar ook in de Android, iOS en Mac apps zijn er heel wat mogelijkheden.
Een zoekopdracht kan eenvoudig begonnen worden door op de loep te klikken.
Resultaten worden in Windows in een apart scherm getoond. In Android, iOS worden de resultaten in een pop-up scherm getoond met een deel van het vers. Door op een vers te klikken opent deze in het hoofdscherm. Door weer op zoeken te klikken worden weer dezelfde resultaten getoond en ook op dezelfde plek in de lijst.
Op een Mac verschijnen de resultaten in het woordenboek venster in het linker scherm.
Er zijn drie verschillende zoekcriteria:
Zoektermen, de specifieke woorden die gezocht woorden
Zoekbereik, het deel van de Bijbel waarin gezocht moet worden.
Zoekplaats, in welke titels gezocht moet worden. In iOS, Android wordt de open vertaling voorgesteld, maar dat is te wijzigen. In Windows kun je naast Bijbels ook tegelijk in andere titels zoeken. In de iOS en Android apps kun je ook andere titels zoeken, maar dan wel in het Referentie (tweede) scherm.
Op een Mac kan (nog) niet gekozen worden voor een andere vertaling. Standaard wordt de zoekopdracht uitgevoerd in de geopende vertaling in het hoofdscherm.
Hieronder vier voorbeelden van het zoekscherm. De cijfers verwijzen naar de criteria hierboven.
Zoekscherm in Android:
De andere opties in dit scherm worden besproken onder Aanvullende nformatie, onderaan deze pagina.
Zoekscherm op een iPad (iPadOS)
De andere opties in dit scherm worden besproken onder Aanvullende informatie, onderaan deze pagina.
Zoekscherm op een Mac:
In de Mac app zijn vooralsnog alleen de boven vermelde opties 1 en 2 beschikbaar.
Klik rechtsboven op het zoekteken (vergrootglas)en het zoekvenster verschijnt:
De andere opties in dit scherm worden besproken onder Aanvullende informatie, onderaan deze pagina.
Voorbeeld:
Direct na het intypen van een zoekwoord verschijnen de resultaten:
Om het woordenboek venster weer te openen, klikt u op het bijbehorende teken:
N.B. Als u met een eerdere versie van macOS werkt dan Big Sur dan is het mogelijk dat u een "leeg" icoontje ziet. U kunt dan wel op die plek klikken en het werkt wel.
Zoekscherm in Windows:
1. Zoektermen
Een of meerdere woorden kunnen als zoekterm gebruikt worden. Als de woorden in de Bijbel niet achter elkaar staan dan moet aangegeven worden dat beide woorden voor moeten komen, met een & (AND). Bijvoorbeeld rots & sloeg. In de HSV levert dit drie verzen op. Het resultaat is steeds de verzen waar de zoekterm voorkomt.
Er zijn ook een aantal symbolen om complexere zoekopdrachten op te geven, ondermeer door het gebruikt van Booleaanse operatoren (EN, OF, NIET enz). Deze symbolen heten operatoren.
* | Ter vervanging van gedeelte van een woord. Het kan zowel voor als achter een aantal letters staan, maar altijd zonder spatie. Herder* zal in de SVV alle verzen vinden die met herder beginnen: herder, herders, herderin, herderen, herderstas en herdershutten. De * kan eventueel ook voor een woord geplaatst worden *denken zal onder meer denken, bedenken en gedenken opleveren. |
? | Een ? betekent: hier kan iedere letter staan (één letter). Dus L??P levert onder meer loop, liep en lamp op. Deze optie zal zelden gebruikt worden, maar het werkt wel. |
| | OR - Levert verzen op waar één van beide woorden staat. Bijv. "Jezus | Christus" levert alle verzen waar of Jezus, of Christus (of beide woorden) staat |
~ | AND NOT - Levert de verzen op waar het eerste woord wel, maar de tweede er niet staat. “Jezus ~ Jezus Christus” levert een lijst op van alle verzen waar de naam Jezus staat, behalve als er Jezus Christus staat. |
& | AND - Levert alle verzen op waar beide woorden staan (in iedere volgorde); bijvoorbeeld ark & Noach |
... | Frase zoeken, lijkt op &, maar hier is de volgorde belangrijk. Voorbeeld "goud ... zilver" geeft alle verzen met zowel goud als zilver, maar alleen als goud als eerste voorkomt. |
* | Eén woord kan alles zijn. Maar de asterisk vervangt alleen één woord. Bijv. "zilver * goud" levert alle verzen op waar er staat "zilver en goud", "zilver of goud", "zilver, het goud". Maar niet: goud en zilver. |
@n | Nabijheid (n is een getal). In een normaal zoekopdracht moeten alle woorden in één vers voorkomen, maar met dit symbool kan een aantal verzen worden opgegeven. "Goud @5 zilver" levert een lijst op van elke plek waar de woorden goud en zilver binnen 5 verzen van elkaar voorkomen (volgorde onbelangrijk). |
En om het wat ingewikkelder te maken. Er kunnen meerdere symbolen in één zoekopdracht staan. Haakjes (zoals bij het rekenen) werken niet. De operator * vast aan een woord heeft de hoogste prioriteit, de andere een lagere prioriteit. Daarna wordt alles van links naar rechts afgewerkt.
Twee voorbeelden uit de Windows Online Help (de aanhalingstekens maken geen deel uit van de zoekopdracht):
"gebod* | stenen tafelen & Mozes" zal de verzen vinden waarin het woord "Mozes" voorkomt met het woord "gebod(en)", of het woord "Mozes" samen met de frase "stenen tafelen".
"stenen tafelen & Mozes | gebod*" zal alle verzen vinden waarin het woord "gebod(en)", of waarin het woord "Mozes" samen met de frase "stenen tafelen" voorkomt.
En als dat allemaal erg ingewikkeld klinkt, u kunt gewoon onthouden:
- Meerdere woorden achter elkaar = een frase zoeken. Voorbeeld "in het huis".
- Twee (of meer) woorden gescheiden door & = deze woorden in één vers. Voorbeeld "woord & gesproken".
In de Android app en op de Mac hoeft u deze symbolen niet zelf in te tikken maar kunt u ook klikken op het plus icoontje en dan de jusite selecteren. Hier wordt ook wat uitleg gegeven.
Op een Mac en onder Windows worden zoekopdrachten bewaard, en met het pijltje kunt u ook de eerdere zoekopdrachten zien (niet mogelijk in iOS en Android). In de Mac kan deze lijst ook leeggemaakt worden. In Windows is dit niet mogelijk.
2. Zoekbereik
Het zoekbereik bepaalt of in de hele dan wel een deel van de Bijbel gezocht moet worden.
De mogelijkheden in Windows (die het meest uitgebreid zijn) worden hieronder beschreven.
- A. Dit veld laat de huidige zoekbereik zien. In dit veld kunt u de afkortng van een Bijbelboek ingeven, en ook B (hele Bijbel), OT (Oude Testament of NT (Nieuwe Testament.
- B. Met deze knop "Bereik instellen" kunt u een specifiek zoekbereik opgeven, tot op vers niveau.
- C. Met het v'tje krijgt u een lijst van vorige zoekbereiken en kan eentje gekozen worden.
In Android, iOS en op de Mac kunt u klikken op Gehele Bijbel en vervolgens een Testament of een specifiek Bijbelboek kiezen. Deze optie is er niet bij de Apocrieve boeken.
3. Zoekplaats
In de apps wordt in principe in de open Bijbel gezocht, maar dat kan ook veranderd worden. Omdat iedere vertaling anders is komen dezelfde woorden niet in iedere Bijbel voor. Daarom is het belangrijk om de juiste vertaling te kiezen. Op de lijst ziet u alle geïnstalleerde Bijbels (incl Apocrieve boeken). Als u in het referentie scherm zoekt dan ziet u alle andere titels, maar geen Bijbels.
In Windows wordt in principe gezocht in de Bijbel die als "standaard" staat, maar u kunt ook een andere Bijbel aanvinken. U ziet alleen de Bijbels die u als Favoriet hebt benoemd. Mogelijk zijn er wel meer Bijbels geïnstalleerd, maar om die te zien moet u ze Favoriet maken. Daarnaast is er een vakje "Alleen Bijbels weergeven". Als u daar het vinkje weghaalt dan kunt u ook in commentaren zoeken. De optie "zoekbereik" is dan niet langer beschikbaar.
Er is ook een vakje "zoeken in meerdere modules". Door dit aan te vinken kunnen meerdere titels aangevinkt worden. Daarbij verschijnt er wel een resultaatvenster per titel.
Aanvullende informatie
U kunt ook met Strong nummers zoeken. Meer informatie hierover vindt u in het artikel Zoeken in combinatie met Strong nummers. Daarmee kunt u ook zoeken naar plaatsen waar een bepaalde Strong nummer op een afwijkende manier vertaald is.
Extra opties in Android, iPad/iPhone en de Mac app
Door op het plusje te klikken krijgt u een overzicht van de operatoren die in zoekopdrachten kunnen worden gebruikt (zie Zoektermen hierboven). Door er op te klikken worden deze toegevoegd. Er is ook wat documentatie te raadplegen op dat scherm.
Strikt zoeken (in iOS is dit een S, en op de Mac een vinkje). Deze optie heeft minder toegevoegde waarde in het Nederlands. Met zoekopdrachten worden diakritische tekens (zoals accenten en trema's) normaal genegeerd. Zoeken naar Israel en Israël zal hetzelfde opleveren. Door dit veldje aan te zetten wordt er strikter gezocht. Dan is ë niet hetzelfde als e. Dit is met name van belang voor talen waar deze tekens het verschil kunnen maken tussen twee verschillende woorden, zoals bijv. Duits.
In het Nederlands kun je hiermee in sommige vertalingen wel zien waar nadruk gelegd wordt:
Alle keren waar het woordje "ik" voorkomt worden getoond, een kleine 6000.
Met de opte aangevinkt kun je ook op ík zoeken, waar de nadruk op ligt (accent op de i):
Dat blijken er ruim 200 te zijn.
Dit getal laat het aantal gevonden resultaten zien. Als het getal te groot is, is het wellicht zinvol de zoekcriteria wat aan te scherpen.
Door de blauwe balk te verschuiven kan snel naar de resultaten in een bepaald Bijbelgedeelte gescrolled worden.
Als u een vers in het zoekvenster selecteert wordt het in het hoofdscherm getoond. Het zoekwoord (of de zoekwoorden) zjn daarbij gemarkeerd. Deze worden ook in een klein venstertje getoond. Door daarom te klikken verdwijnt de markering. De markering verdwijnt uiteraard ook als het scherm gesloten wordt.