Er bestonden twee verschillende versies van de Online Bijbel voor de Mac. Elk heeft een eigen installatie procedure en ook bijvoorbeeld updates, gebruik en toevoegen van titels (Bijbels, commentaren, lexicons en ander materiaal) verschilt onderling.

De twee Mac versies zijn:

• De Online Bijbel Mac versie met Wrapper. Dit is de oorspronkelijke Online Bijbel die onder Windows gebruikt wordt en op de DVD stond.  Nieuwe abonnees , vanaf begin 2018, krijgen geen DVD meer. Voor hen is deze versie dus niet meer beschikbaar.
  • De Mac App versie. Dit is een echte Mac applicatie welke verkrijgbaar is in de App Store. Deze is vergelijkbaar met de iOS versie voor de iPad en iPhone, zie http://onlinebible.com/olb-nl.

Dit document maakt inzichtelijk hoe de verschillende versies zich tot elkaar verhouden en waarin zij verschillen.

Voordat de verschillende versies aan bod komen is het van belang eerst duidelijk te maken wat het verschil is tussen een abonnement en het account. Zie daarvoor ook het artikel Een Online Bijbel Account.

Het Online Bijbel abonnement

Het begint eigenlijk allemaal met een Online Bijbel abonnement. Dat is verreweg de makkelijkste en goedkoopste manier om de beschikbare titels op zowel de Mac als iOS (iPad, iPhone) te kunnen gebruiken. Bovendien komen regelmatig updates uit, zodat altijd de nieuwste versie beschikbaar is en nieuwe titels geïnstalleerd kunnen worden.

Bij een abonnement ontving u een inlogcode voor een download site.

Een abonnement kan hier worden afgesloten: http://onlinebible.com/info-abonnement.

Het Account

Als de app is gedownload is het verstandig een account aan te maken op de website van de Online Bijbel. Dat kan hier: https://bible-app.appspot.com/login.

Voor de duidelijkheid het verschil tussen een account en een abonnement licentie:

• Een abonnement licentie hoort bij het abonnement. Daarmee kan de Online Bijbel met bijbehorende titels worden geïnstalleerd.
  • Een account wordt aangemaakt op de website van de Online Bijbel. Dit is nodig om de iPhone, iPad en Mac app’s met extra titels te koppelen aan het abonnement. Het account is ook nodig om abonnee updates te installeren. Bij een nieuw abonnement wordt de koppeling alvast voor u uitgevoerd.
  • Een account kan aangemaakt worden met of zonder abonnement. Let wel: veel extra titels zijn beschikbaar als u een abonnement hebt afgesloten. Als u geen abonnement hebt, kunnen titels los aangeschaft worden voor de Mac of iOS (iPad , iPhone). Het account is in dat geval nodig om het aangekochte materiaal op alle apparaten (iPhone, iPad en Mac) te kunnen installeren. Via het iTunes account is dat niet mogelijk!

De Koppeling

Nadat een abonnement is afgesloten en een account aangemaakt, kan de inhoud van de Online Bijbel gekoppeld worden aan zowel de iOS versie voor iPad en iPhone als de Mac app.

Zie de website hoe dat in zijn werk gaat: http://onlinebible.com/koppel/  Let op: bij een nieuw abonnement is dit niet nodig, omdat het al voor u gedaan is.

De iOS versie voor iPad en iPhone en de Mac App zijn gratis beschikbaar, maar als abonnementhouder en met het account is het mogelijk extra titels te installeren welke anders aangeschaft zouden moeten worden. Daarvoor dient de koppeling.

Mac versie met de Wrapper

Deze versie is vergelijkbaar met de Windows Online Bijbel. Het is geen echte Mac versie, maar er wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde Wrapper. De naam Wrapper zegt het al: De Online Bijbel zit verpakt in een stuk software (Wineskin genaamd) waarmee het mogelijk wordt Windows programma's op een Mac te gebruiken. De werking is nagenoeg hetzelfde als onder Windows.

Wij raden het gebruik van de Mac app aan, maar mocht u meer over de Online Bijbel met wrapper willen weten, laat dat dan even weten (rechtsboven - support ticket).

Het is uiteraard ook mogelijk de Online Bijbel in een virtuele Windows omgeving te installeren met bijvoorbeeld VMware Fusion, Parallels of het gratis VirtualBox. Daarvoor is wel een Windows licentie nodig.

De Online Bijbel Mac App

Deze versie is vrij recent en nog volop in ontwikkeling.

Niet alle titels zijn beschikbaar en het is ook nog niet mogelijk aantekeningen te maken.

Toch is het een mooie versie die zeer soepel werkt met veel Nederlandse vertalingen (NBG, NBV, HSV, STB SVV, enz..) en commentaren (K&D, TDSK, Kant SV., RPW, om maar enkele te noemen). Ook zijn de woordenboeken Grieks en Hebreeuws / Nederlands beschikbaar evenals ISBE, Telos, enz.. Uiteraard ontbreken ook de Strong coderingen niet.

Het is ook mogelijk extra titels van de Dvd te installeren. Een handleiding daarvoor is hier te vinden: Extra titels in de Online Bijbel Mac App.

Mocht u specifieke wensen hebben voor ontbrekende functionaliteit, laat het ons weten. We houden bij voor welke uitbreiding de meeste belangstelling bestaat.

Geen abonnement?

Als u geen abonnemen hebt, zijn de iOS- en Mac App's ook beschikbaar. Aanvullende titels moeten dan wel separaat worden aangeschaft. Zie de App Store voor de prijzen daarvan. Zoals aangegeven dient wel een account te worden aangemaakt op deze website: https://bible-app.appspot.com/login. Alle titels zijn op zowel de Mac als op iPhone en iPad beschikbaar via het account.