Beschikbaarheid

De ontwikkeling van de Online Bijbel begon als Windows programma iets meer dan 30 jaar geleden, en het heeft nu tevreden gebruikers in een groot aantal landen over de hele wereld. In die tijd werd ook de naam gekozen, een tijd toen het internet nauwelijks bekend was. De naam is daarom wat misleidend. Het programma is juist bedoeld om offline gebruikt te kunnen worden. Daarom werkt ook de Mac versie zonder internet verbinding.

Met de opkomst van mobiele apparaten werd duidelijk dat de Online Bijbel ook op andere apparaten beschikbaar moest komen dan enkel Windows computers. Daarom kwam Cross Link Services in 2016 met een eerste versie van een app voor de Mac. Sindsdien is de app steeds verder ontwikkeld, en worden regelmatig nieuwe functies toegevoegd. Tegelijk is het wensenlijstje zeker nog niet uitgeput.

De app kan gedownload worden uit de Appstore: https://apps.apple.com/nl/app/online-bijbel/id1008750651?mt=12

Daarmee is er een eerste installatie met onder meer een aantal vertalingen, commentaren en een Grieks en Hebreeuws lexicon (om met Strong nummers te werken). In de app is ook een winkel waar meer titels aangeschaft kunnen worden. Hoewel het mogelijk is om titels aan te schaffen met een iTunes account, raden wij sterk aan om een Online Bijbel account aan te maken. Dit heeft ook het voordeel dat aangeschafte modules ook met andere Online Bijbel apps uitgewisseld kunnen worden (iOS, Android en Mac, niet Windows). Zie het volgende artikel voor meer informatie: Een Online Bijbel Account

Om over zeer vele titels te beschikken raden wij het abonnement aan. Daarmee heeft u het programma, met heel veel titels op iOS, Android, Mac en Windows.

Meer informatie over het gebruik van de app is te vinden in andere delen van deze kennisbank. Mocht u minder bekend zijn met de app, dan verwijzen we naar het volgende artikel: Snel aan de slag, korte introductie, macOS

Mocht u bepaalde functionaliteit in de app missen, laat het ons weten. We kunnen niet garanderen dat het toegevoegd wordt, maar we houden wel bij welke toevoegingen favoriet zijn.

Installatieproblemen

Problemen tijdens de installatie komen nauwelijks voor. Op een Mac verloopt deze, wat de Online Bijbel betreft, via de App Store.

Het is wel noodzakelijk dat u macOS 10.15 of hoger heeft. U kunt uw versie achterhalen via het menu: Klik op  en kies Over deze Mac.

In het zeldzame geval dat de Online Bijbel opnieuw moet worden geïnstalleerd en u beschikt niet over een recente macOS versie, kunt de nieuwste Online Bijbel niet vanuit de App Store installeren. U kunt de (oude) Online Bijbel vinden in uw aankoop geschiedenis en deze van daaruit installeren.

Oude Mac versie met de Wrapper

Er bestond een op de Windows versie gestoelde versie van de Online Bijbel die met de zogenaamde Wrapper op de Mac kon worden geïnstalleerd.

Wij raden het gebruik van deze oude versie met Wrapper af, omdat deze niet op de nieuwere macOS versies werkt en nogal wat installatie problemen geeft. Bovendien komen er geen updates meer uit van de Wrapper.

Maar mocht u meer over de Online Bijbel met wrapper willen weten, laat dat dan even weten (rechtsboven - support ticket).

Wilt u liever toch de Windows versie van de Online Bijbel op uw Mac, dan is het mogelijk de Online Bijbel in een virtuele Windows omgeving te installeren met bijvoorbeeld VMware Fusion, Parallels of het gratis VirtualBox. Daarvoor is wel een Windows licentie nodig.

Let op: Sommige recente Mac’s zijn voorzien van Apple’s eigen chips (M1). Het is (nog) niet mogelijk een virtuele Windows op deze Mac’s te installeren.

Er is een softwarepakket dat misschien hiervoor een uitweg biedt: CrossOver. U kunt een proefversie hier downloaden: https://www.codeweavers.com/crossover/download

Wij hebben  geen ervaring met dit programma en kunnen u derhalve daar geen ondersteuning voor bieden.

Uw gebruikersstatus en de Online Bijbel

Als u de Online Bijbel wil gebruiken kunt u kiezen wat voor een gebruiker u wilt zijn. De opties zijn:

1. Normale gebruiker, u gebruikt de gratis versie en werkt met de standaaard basis inhoud (extra aankopen zijn mogelijk, wordt verderop besproken).
  2. Basis Premium gebruiker, u heeft wat meer functionaliteit voor een kleine bijdrage. De inhoud is gelijk aan dat van een normale gebruiker. Overigens is op dit moment de extra functionaliteit enkel in iOS beschikbaar en niet op de Mac. Dit zal binnenkort wijzigen.
  3. Standaard Premium gebruiker, u heeft recht op veel meer inhoud, voor een wat hogere bijdrage, maar nog steeds zeer betaalbaar voor wat u krijgt.
  4. Professional Premium Gebruiker, u krijgt met name veel theologisch interessante inhoud erbij waaronder ook meer Grieks en Hebreeuws. Uiteraard is dan ook uw bijdrage groter om deze werken beschikbaar te kunnen maken.

De laatste twee opties zijn verreweg de makkelijkste en goedkoopste manier om de beschikbare titels op zowel de Mac als iOS (iPad, iPhone) te kunnen gebruiken. Bovendien komen regelmatig updates uit, zodat altijd de nieuwste versie beschikbaar is en nieuwe titels geïnstalleerd kunnen worden.

U kunt hier de verschillen zien, en aangeven dat u Premium Gebruiker wilt worden: http://onlinebible.com/info-abonnement. Als Premium gebruiker ondersteunt u ook het vele werk aan de Online Bijbel. Er zijn geen advertenties in de apps, en ook uw persoonsgegevens worden niet gebruikt. Maar de ontwikkeling van apps en inhoud kost natuurlijk wel geld.

Inloggen

Inloggen kunt u in onder in het linker venster:

Kies Yes om uw account gegevens in te voeren

U kunt in de Winkel modules toevoegen, zie verder Een Online Bijbel Account.

Zie ook Hoe kom ik aan meer inhoud?