Nadat een installatie goed is verlopen zijn er een aantal zaken waar je aandacht aan moet schenken.

1. Desktops

Ga naar Beeld en kies voor Desktop beheer: er verschijnt een pop up venster. Betreft het een update installatie dan vindt u hier u ooit aangemaakte desktop. Door daarop te klikken (en OK) krijgt u al uw oude instellingen weer terug. Staat hier alleen : Online Bijbel desktop, zoals bij een nieuwe installatie, dan heeft u uw instellingen nog niet opgeslagen. Maak in dat geval een eigen nieuwe desktop aan door op de tab Nieuw te klikken en een herkenbare naam op te geven.

Dan kunt u de Favorieten instellen, zoals uitgelegd in dit artikel: De Favorieten inrichten

Als u dat goed doet en daarna opslaat dan staat deze instellingen opgeslagen in uw nieuwe desktop.

2. Instellen van het beeld

Ga naar Venster boven in de balk en kijk waar het rondje voor staat.  Zet dit rondje op  Horizontaal of Verticaal schikken of een andere mogelijkheid , maar NIET op  Schik Online Bijbel stijl

3. Pop-up schermen door muisbewegingen

Ga naar Beeld boven in de balk en kijk of er twee V-tjes staan bij Spiekvenster en Woordenboekspiekvenster. Dat is nodig om de woordenboeken in beeld te krijgen wanneer je op een woord in een bijbeltekst gaat staan: de cursor veranderd dan in een handje en even later verschijnt een pop up venster met de uitleg van de  beschikbare woordenboeken.

Wanneer u dan weer de instellingen op orde hebt gebracht volgen hier een aantal herinneringen van hoe of het ook al weer werkt:

1. Open een bijbeltekst door op het rechte icoontje in de iconenbalk te klikken (het rode bijbeltje). U kiest nu de bijbeltekst en die opent in het rechtse grote venster,

2. Open een commentaar door de cursor ergens in de bijbeltekst te zetten en met rechts te klikken. Kies in het pop up scherm voor Openen commentaar. Kies een commentaar en het commentaar wordt geopend in een tweede scherm rechts.

Dit commentaar loopt mee met de bijbeltekst wanneer u door de bijbeltekst scrollt.

3. Openen woordenboek. Door met de cursor op een woord in de bijbeltekst te gaan staan, verandert de cursor in een handje na even wachten (mits dat woord voorkomt in een der woordenboeken). Na even wachten verschijnen de uitleg van dat woord in de woordenboeken in een pop up venster en kunt u lezen wat er over dat woord staat.

4. Openen van een boek: Links in beeld ziet u het venster met Bibliotheek en Favorieten, zo niet even op de toets F3 drukken. Kies voor het Tabblad Bibliotheek, bovenin dit venster. Dubbelklik op Dutch bij Navigators op Taal, wanneer u de Nederlandse boeken wilt inzien.

U ziet nu een overzicht van alle boeken , ingedeeld per categorie. Door op het pijltje te klikken voor een onderwerp, openen de onderwerpen, dat kunt u soms ook weer doen bij de onderwerpen.

Voorbeeld 1: Kies voor Dutch, in het pop up scherm dat verschijnt kiest u voor Boeken op auteur, Kik op het pijltje voor Molen(enz,) , Kies voor Onderwerpen Concordantie, en u bent dan meteen in de inhoudsopgave van de Onderwerpen Concordantie

Voorbeeld 2. Kies voor Dutch, in het Pop up scherm ga je naar de naslagwerken. Klik op het pijltje daarvoor, en klik op het pijltje voor Actueel, kies voor Personen in de bijbel en u zit direct in de inhoudsopgave. Klik op een persoon een u krijgt alles over die persoon te zien.

PM: niet vergeten de schermen in de bibliotheek na afloop weer te sluiten: paar keer op sluiten klikken

5. Een woord of naam zoeken in de bijbel.  Klik op het icoontje met de handloep ( 7e van links) of druk op de F7 toets.

In het nu openende pop up scherm typt u het woord wat u zoekt, in de bovenste balk. Zet daaronder een stip bij Woord door daar op te klikken. Scroll daaronder door de lijst met modules naar de Bijbelvertaling(en) die u wilt doorzoeken en klik deze vertalingen aan.. En klik op OK. Wanneer het woord gevonden is in een tekst verschijnen in een rechter venster alle teksten waarin dat woord voorkomt.

Een nog uitgebreidere instructie vindt u  hier: Snel aan de slag

Daar vindt u ook doorverwijzingen naar nog uitvoeriger aanwijzingen