(PM: wanneer installeren niet lukt komt dat meestal door een blokkade van uw virusscanner, Windows Defender of zelfs Windows beveiliging. Vaak verschijnt er dan ergens een (verborgen) melding welk onderdeel verantwoordelijk is voor de blokkade. In deze instructie  kunt u er meer over vinden:

Installatie instructie onder Windows voor alle gebruikers)

We raden u aan om de Online Bijbel te installeren in de door het programma voorgestelde bestands-mappen.

We kunnen ons echter voorstellen dat u een kleinere C schijf heeft (bijvoorbeeld een kleine SSD schijf), met een grote D schijf. U wilt dan de gedeelde bestanden (de Bijbels, commentaren, lexicons en andere boeken) op de grotere D schijf zetten (1 a 2 GB). Deze bestanden worden gezet in wat in Windows gedefineerd is als Openbare Documenten en in Windows kunt u de locatie hiervan niet instellen (althans niet zonder de nodige kunstgrepen). In de Online Bijbel is het mogelijk om deze gedeelde bestanden op een andere locatie te zetten, maar wij raden nadrukkelijk af om het programma en gebruikersbestanden op een andere plek te zetten. De gebruikersbestanden komen in "Mijn Documenten" terecht, en Windows biedt voldoende mogelijkheden om deze op een zelf te kiezen locatie te zetten.

Hieronder leggen we uit hoe u de gedeelde bestanden op een andere locatie kunt zetten. Op zich lukt het met deze methode ook de andere locaties te wijzigen (zie Aanvullende Informatie onderaan dit artikel), maar hiervoor bieden wij geen ondersteuning. Wij raden overigens deze oplossing alleen aan wanneer u redelijk overweg kunt met de Verkenner. U dient de volgende instructies goed door te lezen. Bij problemen gewoon terug, alles grondig verwijderen en alsnog op de standaard locatie installeren.

Installatie

1. Maak eerste een map aan waar u de gedeelde bestanden op wilt slaan. In dit voorbeeld is een map D:\Online Bible aangemaakt. De map moet u eerst zelf aanmaken, de Online Bijbel doet dat niet.

Als u de Online Bijbel al geïnstalleerd had, dan dient u ook de gedeelde bestanden die al geïnstalleerd waren te verplaatsen naar deze nieuwe locatie.

Start nu het installatiebestand vande Online Bijbel op (bijv. BPdut580.exe). U krijgt vervolgens het volgende scherm te zien.

Zoek de regel "Gedeelde map" en klik hier op Bladeren. Op het vervolgscherm kiest u eerst de drive letter, en vervolgens de map die u aangemaakt heeft.

Als u de map gevonden heeft, dubbelklik daarop zodat het echt geselecteerd wordt. Daarna zou u het volgende moeten zien:

Klik vervolgens op OK, en dan zou de locatie aangepast moeten zijn. Als dat niet is gebeurt is het waarschijnlijk dat u het niet heeft geselecteerd. Enkel aanwijzen is niet genoeg. Probeer het nogmaals.

U kunt nu op Doorgaan klikken, en de installatie verder afmaken.

N.B. Een vinkje zetten in "Installeer op geheugenstick" lukt niet meer (dat vakje is nu grijs). Wel lukt op de bovenstaande manier om de locatie van de geheugenstick te kiezen. En je kunt bij de externe geheugenstick nu ook de gebruikersbestanden op de geheugenstick zetten (zie Aanvullende Informatie onderaan dit artikel).

2. Als de installatie goed is verlopen, dan de Online Bijbel afsluiten en de Online Bible Windows Content Installer opstarten. Wellicht duurt dit iets langer dan gebruikelijk.

Controleer op het hoofdscherm of de locaties juist vermeld zijn.

Staan hier niet de juiste locaties, dan gaat u rechts in de blauwe balk met Online Bijbel Windows naar het mapje icoon, klikt hier op en de verkenner opent. Zoek dan naar het programma (olb.exe). Normaal had dat moeten staan in C:\Program Files (x86)\Bible. Selecteer het olb.exe bestand en klik dan op Openen, en de juiste locaties zijn/worden nu ingevuld.

Toekomstige installaties

Als het goed is worden bij toekomstige updates van het programma (de Online Bible zelf, niet de Windows Content Installer), wel de juiste mappen gevonden. Het kan echter geen kwaad om bij toekomstige updates toch even goed te kijken of de bestanden nog steeds op de gekozen plaats worden gezet.

Mocht u tegen problemen aanlopen, laat het ons weten, en we proberen te helpen

Aanvullende informatie

Zoals aangegeven kunnen op deze wijze ook alle drie de locaties gewijzigd worden, maar wij raden het af. Als u het programma op een USB stick wilt zetten, dan kunt u hierop één map aanmaken (bijv X:\Online Bijbel). Er zijn vervolgens twee mogelijkheden:

1. Als u de programma directory aanpast, dan herkent het programma dat het een USB stick is, wordt het vakje "Installeer op geheugenstick" benaderbaar (en automatisch geselecteerd). Vervolgens worden twee andere mappen ook aangegeven voor de gebruikers data en de gedeelde data. Let op, ze staan hier wel aangegeven, maar om foutmeldingen te vermijden is het essentieel dat u in Windows het installatieprogramma van de Online Bijbel opstart met de optie "Als administrator uitvoeren". U kunt ze eventueel ook eerst zelf met de verkenner aanmaken voordat u verder gaat (dan kunt u het gewoon uitvoeren, niet als administrator). Zorg dan wel dat de naam precies hetzelfde is.

2. De andere optie is de drie mappen eerst aanmaken, bijv. X:\Online Bible\Programma, X:\Online Bible\Gebruiker en X:\Online Bible\Gedeeld. Als u dit doet, dan eerst het pad van het programma aangeven. Dus niet enkel de map Online Bible selecteren, maar echt het volledige pad: X:\Online Bible\Programma. Als u hier op OK klikt ziet u hetzelfde gebeuren als bij optie 1. Maar u kunt nu het vinkje weghalen bij Installeer op geheugenstick.

U kunt nu door op Bladeren te klikken de tweede en derde regel het zelf gekozen pad selecteren.

U kunt nu verder de installatie afmaken.