Dit artikel gaat over de Windows versie van de Online Bijbel


Na het opnieuw installeren van de Online Bijbel of het installeren van een nieuwe dvd komt het soms voor dat u vertalingen mist terwijl toch alle licentiecodes zijn ingebracht. Dat komt bijna altijd door de open desktop, en de instellingen daarin.


In een desktop worden veel eigen instellingen opgeslagen (o.a. welke vertalingen te zien zijn). Na het installeren van een nieuwe versie wordt de standaard desktop overschreven. Dus zonder eigen desktop ben je alle eigen instellingen kwijt.
U kunt gemakkelijk zien met welke desktop u werkt. Na het opstarten van de Online Bijbel is er een regel onderaan het scherm met desktop informatie.


Desktop.jpg

Tussen vierkante haakjes staat de standaard desktop. Na installatie is dit “Online Bijbel DeskTop”. De eerste stap is om dit te wijzigen. We zullen ook (als er geen eigen desktop is) nu één extra desktop aanmaken. Later in dit document gaan we in op het voordeel van meerdere desktops. 


Kies “Beeld” / “Desktop Beheer” (of druk op F6). Het volgende scherm wordt getoond:


Standaard_desktop.jpg

Als u hier ook meerdere namen ziet staan, dan heeft u al een eigen desktop aangemaakt en kunt u die kiezen. Anders is het zaak om een eigen desktop te maken, zoals hieronder beschreven.


We kiezen dan de tab “Nieuw”.


Nieuw_desktop.jpg

Druk op OK na een naam ingegeven te hebben. Hierna is op het normale Online Bijbel scherm de nieuwe naam onderin te zien. Als u in de toekomst opnieuw de Online Bijbel installeert, dan kunt u de eigen desktop weer kiezen en dan is alles gelijk goed ingesteld. Zie nog de tip onderaan deze pagina.


Waarom meerdere desktops?

Desktops bevatten veel van de eigen instellingen. Hier een overzicht:

  • De favorieten (vertalingen, commentaren e.d.).
  • De vensters waar men op dat moment mee werkt en hoe ze gerangschikt zijn.
  • Een verslijst, als daarmee gewerkt wordt.
  • De kleuren (achtergrond en fontkleur), fonttype en nog veel meer voorkeuren
  • Waar de Online Bijbel getoond wordt, en hoe groot (ook als u twee schermen gebruikt).
  • En nog veel meer (maar niet de tekstmarkeringen – die zijn desktop onafhankelijk).

Het gebeurt een hele enkele keer dat een desktopbestand beschadigd raakt. Met een eigen desktop moet je dan terug naar de standaard. Zonder eigen desktop kun je het pakket opnieuw installeren.
Ik gebruik zelf meerdere desktops. Eentje voor mijn eigen standaard gebruik als ik even wat zoek, een ander als ik vragen krijg zodat ik met instellingen kan spelen, maar altijd terug kan gaan naar mijn standaard. Maar ik ben soms met een studie bezig die me tijd gaat kosten (weken), maar er komen dingen tussendoor. Vanuit mijn standaard desktop maak ik dan een nieuwe aan voor mijn studie, en werk daarin. Als er dan wat tussendoor komt, bijvoorbeeld een vraag om hulp met de Online Bijbel, dan ga ik eerst terug naar mijn standaard desktop (F6, selecteren onder Openen en OK klikken), doe daar wat nodig is, en als ik dan weer verder ga met mijn studie open ik weer de andere desktop. En dan is alles zoals het was, met de open verzen, commentaren, precies zoals het er uit zag voordat ik wat anders ging doen, en ik kan gelijk verder gaan. Als de studie dan klaar is verwijder ik de desktop. Ik gebruik de naam van de desktop om helder te maken wat het is. Ook kun je andere vertalingen kiezen per desktop, dan zijn er meer of minder zichtbaar.


Tip: In de eigen desktop even controleren wat de favorieten zijn. Over het inrichten van favorieten vindt u hier meer informatie: 

Favorieten inrichten