Dit artikel is enkel van toepassing op de Windows versie van de Online Bijbel.

Op nieuwe netbooks en laptops zit vaak geen dvd meer. Bij Stg. Online Bible Europe is aantal maal de vraag binnen gekomen hoe het programma dan geïnstalleerd moet worden.

Indien u een abonnement heeft, is het eenvoudigste om met een Online Bijbel account in te loggen op de download site, en het programma met inhoud daar te downloaden. De download site is hier te vinden: http://www.onlinebible.com/ab-download

Meer informatie over uw account: Een Online Bijbel account

U logt in met uw account. U kiest rechts bovenin voor "Online Bijbel Abonnement",  in het dan verschijnende Dashbord kiest u voor "Downloads voor Online Bijbel abonnement" .  Op de dan verschijnende pagina kunt u downloaden wat u nodig heeft, in elk geval het programma met standaard inhoud: 1._ NL_ Abonnee_Hoofdpakket.exe.  Door op deze link te klikken download u het hoofdpakket en kunt dat installeren op uw PC/Laptop.

Na installatie van dit pakket, en eventueel de andere aanvullende pakketten op deze site , beschikt u over de meest gebruikte modules van de OLB. Van uw oude DVD kunt u eventueel nog minder gebruikte modules toevoegen. Volg dan deze instructie: Bonus materiaal en andere titels installeren van een dvd in windows

Indien u geen abonnee bent, en een losse dvd gekocht heeft (of vroeger een abonnement had), dan zijn er een aantal verschillende mogelijkheden om dit te doen:

1. Tijdelijk een externe dvd-drive aansluiten op de netbook/laptop via een usbaansluiting. Deze optie heeft de voorkeur nr.1 . Voor ca. € 30 koopt u al een externe DVD drive. U kunt daarmee de OLB DVD op de standaard manier installeren, nu , maar ook voor de komende jaren. En u kunt ook weer andere DVD's gebruiken.

2. Kopieer alle bestanden van de OLB DVD naar een externe harde schijf . In de root directory van de harde schijf, dus niet in een aparte map!!!. op een andere computer die wel een DVD drive heeft. Dit is een prima werkende oplossing, voorkeur nr.2. B.v. bij uw buren of een bevriend gemeentelid. Installeer de OLB dan vanaf deze externe Harde Schijf op uw eigen Laptop/ netbook . Start de OLB installatie dan door in de Verkenner naar de SetUP.exe file te gaan op de externe harde schijf en daarop te dubbelklikken.

3. U kunt ook de OLB DVD kopiëren naar een USB stick (minimaal 4 GB) op een andere computer en vanaf deze USB stick de OLB op uw laptop/netbook te installeren. P.M. Kan lang duren bij trage stick en geeft soms problemen, vooral met oude trage sticks. U moet dan wel het kopiëren naar de “root“ van de USB, en dus niet naar een aparte folder.

4. De netbook/laptop via een netwerkaansluiting verbinden met een pc voorzien van een dvd-drive. Zorg dat de dvd-drive gedeeld wordt en dan een vaste netwerkverbinding definiëren op de netbook naar de dvd-drive

5. De dvd op een andere pc, met DVD drive, installeren naar een usb-stick (min 4Gb) en dan de usb-stick op het netbook gebruiken. Het verschil met oplossing 2 is dat nu het gehele programma op de USB stick staat en vanaf de USB stick wordt gebruikt. Met de USB stick kunt u dan de OLB ook op een andere PC gebruiken. De grote bestanden komen dan niet op uw PC maar blijven op de USB stick

Met het gebruik van een USB stick zijn er dus twee oplossingen:

• Installeren op de harde schijf vanaf een USB stick (oplossing 2 hierboven)
  • Installeren op een USB stick en die steeds gebruiken als u de OLB wilt gebruiken. Dan kan op meerdere computers gewerkt worden zonder dat het programma daarop is geïnstalleerd (oplossing 5 hierboven, hieronder in detail uitgewerkt)

Oplossing 5. UITWERKING USB Stick Installatie

(vertaling deels door Ton Korbans op 29 Oktober 2010, herzien in 2014)

P.M. Bij een trage USB-stick kan de installatie uren duren……

Om de Online Bible te installeren op een USB stick, zodat het programma kan worden gebruikt op verschillende computers, vanaf deze USB stick, kunt u het volgende doen:

Stel dat de USB Stick op het station G van uw eerste computer is aangesloten.

Tijdens de installatie komt u in dit scherm:

• Zet een v-tje in “installeer op geheugenstick”

• Gebruik tijdens de eerste installatie de volgende paden:

• Installeren naar": G:\  (G is een voorbeeld. Mogelijk heeft de usb op uw computer een andere letter).

Als u dit invult, en op Enter drukt, vult de installatie de twee andere velden al in. Soms geeft dit een foutmelding en ligt dit aan de usb. U kunt ook proberen rechts op bladeren te klikken e ndaarna weer terug te keren tot bovenstaand scherm.

(Ga niet verder als alle drie de velden niet beginnen met G:\. Als dat niet lukt, even de installatie opnieuw opstarten, dan zijn bij de tweede keer de velden al wel ingevuld.)

Standaard komt er G:\Bible te staan.

Doorloop de gehele installatie, kan lang duren.

• Voor elke computer waarop u de OLB wilt draaien start u de OLB op door naar de drive te gaan van de OLB stick (met de verkenner) en daar de G:\Bible\OLB.exe file aan te clicken (nadat u de USB stick met de OLB er op geplaatst hebt). U kunt natuurlijk ook een snelkoppeling maken naar deze startfile.

(Installeren kan zeer lang duren. Als u ongeduldig wordt en iets met de PC doet, reageert het installatie-schermpje met “reageert niet” en staat stil. De installatie loopt echter gewoon door. U kunt dat volgen met de verkenner in de USB stick)

U kunt ook een USB stick met een cpl OLB versie  maken wanneer u de OLB al eerder op uw PC hebt geïnstalleerd.

U kunt dan de vraag om de al aanwezige OLB te verwijderen, die tijdens het installeren komt, met nee beantwoorden: de OLB wordt dan naast uw eigen installatie op de stick geplaats en uw oude OLB blijft volledig in takt.

Tijdens het installeren komt ook de vraag:”installeer DVD naar harde schijf”. Daar mag u een v-tje voor zetten (harde schijf is dan nu de USB stick).

Alle OLB files staan dan op de USB stick.