De Windows versie van de Online Bijbel kent 3 locaties waar de bestanden worden opgeslagen.

Standaard zijn dat:

1. Programma bestanden
  2. De standaard meegeleverde boeken bedoeld voor alle gebruikers van de computer
  3. De eigen bestanden met instellingen, aantekeningen e.d. van iedere gebruiker

Meer informatie over waar de bestanden staan, en hoe u deze kunt vinden, treft u aan in dit artikel: Waar staan de Online Bijbel bestanden.

In dit artikel gaan we specifiek in op de Gebruikersmap, en de bestanden die u daarin aan kunt treffen. In deze map worden al uw persoonlijke instellingen die u gemaakt heeft en uw eigen aantekeningen e.d. opgeslagen.

Deze map wordt tijdens een nieuwe installatie automatisch aangemaakt. Zodra u het programma gaat gebruiken worden daarin wijzigingen aangebracht. In principe worden bij een update van het programma de meeste van deze bestanden niet gewijzigd. Enkele bestanden worden wel aangepast, zoals hieronder uitgelegd zal worden.

Wanneer er onverhoopt fouten ontstaan kan het voorkomen dat wij voorstellen deze map in zijn geheel te verwijderen. Bij het opnieuw opstarten worden bestanden weer automatisch aangemaakt, maar dan soms wel leeg (en zonder fouten).

U bent dan wel al uw instellingen, uw aantekeningen, uw markeringen, bladwijzers en nog veel meer kwijt.

Het is dan ook belangrijk om redelijk regelmatig een kopie van deze mappen te maken en dat veilig te bewaren. Ook als u alles gaat verwijderen, altijd eerst een kopie maken van deze derde locatie met eigen bestanden.

In de gebruikers map staan er zowel mappen met bestanden, alsook losse bestanden. Niet al deze bestanden zijn voor u interessant. Hieronder staan de mappen en bestanden waar u wel op moet letten om ze niet kwijt te raken.

1. Eigen aantekeningen (Notes)

In de Online bijbel kunt u zelf aantekeningen maken bij een bepaalde hoofdstuk en vers: Klik met de rechtermuisknop, kies voor openen commentaar en kies voor Notes (bovenste keuze) .

Klik in dat blanco commentaar opnieuw met rechts en kies nu voor: Bewerk Module. In het nu openende blanco scherm kunt u uw eigen aantekeningen maken. Bij afsluiten kiest u voor afsluiten en krijgt dan de keuze: Opslaan. Als u daarvoor kiest worden uw aantekeningen bij deze tekst in Notes opgeslagen en kunt u die later bij die tekst terugvinden. U zou ook voor een andere naam dan Notes kiezen, maar dat vereist wat meer uitleg waar we in een ander artikel op terugkomen. Zolang dat er niet is kunt u ons een berichtje sturen.

Deze aantekeningen staan dan in één of meerdere mappen Notesxx binnen de Gebruikersmap. De xx is een getal. In principe staat daar eerst 00, dus Notes00. Maar naarmate u meer aantekeningen maakt komt daar bij Notes 03, Notes06, Notes09 enz. Om dit getal hoeft u zich niet druk te maken, dat zoekt het programma wel uit. Binnen deze mappen vindt u een aantal bestanden met de aantekeningen. Uw Notes bestanden zouden bij een update niet gewijzigd mogen worden.

Bij een nieuwe installatie , b.v. bij een nieuwe pc, heeft u uw aantekeningen niet meer beschikbaar en zult u ze handmatig van uw oude installatie over moeten zetten in de nieuwe gebruikersmap, dan kunt ze gewoon weer inzien. U kunt gewoon de Notesxx bestanden kopiëren van de locatie met gebruikersbestanden op uw oude computer naar de locatie met gebruikersbestanden op uw nieuwe computer.

2. Desktops

In de gebruikersmap is er ook een map Desktops. Daarin staan alle desktops die aangemaakt zijn. Dat zijn bestanden die eindigen met de extensie Usr. Eentje wordt bij iedere installatie aangemaakt dan wel overschreven, dat is een bestand dat heet "Online BijbelDeskTop.usr". Als er meerdere bestanden staan dan heeft u die zelf aangemaakt. In een desktop worden heel veel instellingen opgeslagen, zoals indeling van het scherm, met de gebruikte boeken, en open hoofdstukken/verzen. Hierin staan ook de aangevinkte favorieten. De zichtbare boeken kunnen dus per desktop anders zijn. Als u een desktop bestand openmaakt met Notepad (let op, maak geen wijzigingen!) dan ziet u wat er allemaal opgeslagen wordt.

Wij raden altijd aan om een eigen desktop te maken. Die wordt dan niet overschreven bij een nieuwe installatie. Voor meer informatie verwijzen we u naar: Het aanmaken en wijzigen van desktops

3. Markeringen

U kunt in een vers met de rechtermuistoets de optie Markeer Bijbeltekst kiezen (of een 3 intikken). In het pop-up scherm kunt u vervolgens voor een kleur of aparte font kiezen. Markeringen zijn altijd per vertaling. Een markering in de NBV zult u niet zien als u de HSV opent.

Deze markeringen staan dan in één of meerdere mappen SysMrkxx binnen de Gebruikersmap. De xx is een getal. In principe staat daar eerst 00, dus SysMrk00. Maar naarmate u meer markeringen aanbrengt komt daar bij SysMrk09, of SysMrk24 enz. bij. Om dit getal hoeft u zich niet druk te maken, dat zoekt het programma wel uit. Binnen deze mappen vindt u een aantal bestanden met de markeringen. Uw bestanden met markeringen zouden bij een update niet gewijzigd mogen worden.

Bij een nieuwe installatie , b.v. bij een nieuwe pc, heeft u uw markeringen niet meer beschikbaar en zult u ze handmatig van uw oude installatie over moeten zetten in de nieuwe gebruikersmap, dan kunt ze gewoon weer inzien. U kunt gewoon de SysMrkxx mappen kopiëren van de locatie met gebruikersbestanden op uw oude computer naar de locatie met gebruikersbestanden op uw nieuwe computer.

4. Navigator

De Navigator, waar uw complete Online Bijbel bibliotheek getoond wordt, is vastgelegd in de map Syslib00. Verder zijn er ook mappen voor enkele onderdelen van de Navigator, zoals BIJBELLIB00 (de Bijbel-navigator), BOODSCHAPLIB00 (Boodschap bij de Bijbel), GNBLIB00 (Groot Nieuws Bijbel navigator), Moria_Navigator00, NBVLIB00 (De Nieuwe Bijbelvertaling Navigator), ONTDEKLIB00 (Ontdek de Bijbel Navigator), TVTLIB00 (Tekst voor Tekst navigator) en WV95LIB00 (Willibrord 1995 Navigator).

In deze mappen staan tekstbestanden die bijv. met Notepad te openen zijn. Dan ziet u de opbouw van deze inhoudsopgaven binnen de Navigator.

Deze mappen heeft u niet zelf aangemaakt. Ze worden bij een nieuwe installatie weer netjes geïnstalleerd, afhankelijk van de geïnstalleerde boeken. U hoeft ze dus ook niet speciaal te bewaren.

5. Startup.log

Dit is een bestand dat aangemaakt wordt bij het installeren en opstarten van de Online Bijbel. Dat is een uitgebreid bestand dat alle informatie bevat wat er allemaal gebeurd tijdens de installatie. Met een simpele tekstverwerker b.v. Notepad is het lange bestand in te zien. Met name worden hier alle foutmeldingen in opgeslagen. Wanneer er iets mis is gegaan bij het installeren kan de helpdeskmedewerker hierin soms belangrijke informatie terugvinden. Vandaar daar soms gevraagd wordt dit bestand op te sturen. U kunt het ook zelf inzien en proberen er wijs uit te worden. Maar het is een flink lange lijst.

6. Systeemwoordenboek

xxx

Er wordt, zoals u ziet, nog voortdurend gewekt aan de inhoud van dit artikel om het verder aan te vullen.