Extra titles toevoegen aan de Mac Online Bijbel applicatie

Er zijn vele titels vanuit de winkel in de app te downloaden, maar als u nog een oudere dvd heeft zult u merken dat er nog meer titels daarop staan die niet in de winkel staan. Let op: niet alle titles zijn geschikt om in de app te gebruiken. Zo zal de atlas niet werken.

Dit artikel beschrijft de mogelijkheden om één of meerdere titels te importeren in de Mac app. Daarbij speelt ook dat sommige titels eerst door middel van een licentiecode ontsloten moeten worden. Een titel die niet ontsloten is zal niet werken in de app.

Er zijn zes mogelijkheden om titels toe te voegen aan de Online Bijbel applicatie voor macOS.

1. De Online Bijbel DVD installeren op een Windows pc, of op een virtuele Windows installatie op de Mac. De laatste kan met VMware, Parallels of VirtualBox.
    De laatste VirtualBox is gratis. Voor Windows heeft u wel een licentie nodig. Een virtuele installatie wordt niet in deze handleiding besproken.
  2. De download bestanden (https://bible-app.appspot.com/login) installeren op een Windows pc of op een virtuele Windows installatie op de Mac. De laatste kan met VMware, Parallels of VirtualBox. Een virtuele installatie wordt niet in deze handleiding besproken.
    De laatste VirtualBox is gratis. Voor Windows heeft u wel een licentie nodig. Voor de download bestanden heeft u een account nodig en moet u Premium gebruiker zijn (voorheen een abonnement op de Online Bijbel).
  3. De Online Bijbel DVD installeren met behulp van de zogenaamde Wrapper op macOS.
    De Wrapper is een Windows emulator, Wineskin genaamd, waarin de Online Bijbel wordt geïnstalleerd.
  4. De Online Bijbel DVD kopiëren naar een map op de harde schijf van de Mac.
  5. Losse titels installeren via het account en abonnement (nu: Premium Gebruiker).
  6. Losse titels via de app  aankopen.

Voor de eerste drie gevallen geldt dat de Online Bijbel volledig moet worden geïnstalleerd (denk ook indien gewenst aan Engelse en andere taal installaties) dus ook met alle licentiecodes zodat alle titels beschikbaar zijn.

Om titels te kunnen laden in de Mac app moet u “Standaard Premium Gebruiker” zijn of de " laad module" los hebben aangekocht in de app.

Voor de eerste twee geldt vervolgens dat de geïnstalleerde Online Bijbel bestanden moeten worden gekopieerd naar de harde schijf op de Mac en vervolgens worden geladen in de Online Bijbel App. Kopiëren kan bijvoorbeeld met een usb-stick of externe harde schijf. U kunt ook een SD-kaart van een camera gebruiken.

De vierde  optie biedt slechts een beperkte mogelijkheid om titels, waarvoor geen licentie nodig is, te importeren.

De vijfde optie is eigenlijk de standaard optie. U bent Premium gebruiker en installeert titels welke horen bij een Premium gebruik. Deze worden regelmatig aangevuld.

De zesde optie biedt de mogelijkheid losse titels te kopen. Als u veel titels nodig heeft, is dit een dure optie. Beter is dan om Premium gebruiker te worden, zie https://onlinebible.com/info-abonnement.

Optie 1

Installeer de Online Bijbel zoals hier beschreven: https://onlinebible.freshdesk.com/nl/support/solutions/articles/19000008926-windows-installatie-instructie-lees-dit-als-u-vragen-heeft-

Kopieer map Online Bible van: c: -> gebruikers -> Openbaar -> Openbare documenten naar Documenten map op Mac.
Opmerking

Indien u tijdens de installatie heeft gekozen voor een andere locatie voor de bestanden, moet uiteraard de map Online Bible vanaf die locatie gekopieerd worden.

In de Documenten map op de Mac staat nu dus een map Online Bible met dezelfde bestanden als de map in Windows.

Vanuit de Online Bible map kunnen bestanden worden geïmporteerd.

• Kies in de App voor Winkel en voor Laad.
  • Kies Selecteer
  • Klik op de bovengenoemde map Online Bible
  • Kies Open
  • Kies Sluiten

Het spreekt vanzelf dat als u de Online Bijbel bij iemand anders dan uzelf op een pc installeert, deze nadat u de bestanden naar uw Mac heeft gekopieerd, weer verwijdert.

De online Bijbel is slechts voor u persoonlijk.

Optie 2

De benodigde bestanden kunnen hier worden gedownload:

https://bible-app.appspot.com/login

De procedure is verder dezelfde als onder 1, alleen wordt de Online Bijbel nu niet geïnstalleerd met de DVD maar met de gedownloade bestanden.

Optie 3

Deze mogelijkheid verdient niet de voorkeur. Een installatie met behulp van de Wrapper stuit nogal eens op problemen.

Als u goed thuis bent op computergebied is deze methode wel het overwegen waard, omdat het een groot voordeel is dat er geen Windows installatie aan te pas komt. Alles wordt onder macOS geïnstalleerd. Het is dan ook niet nodig bestanden te kopiëren van Windows naar macOS.

De installatie gaat als volgt:

1. Download de wrapper hier: http://onlinebible.us/wine.html. Zie “Installation on an iMAC” en kies de juiste Wrapper.
  2. Plaats de dvd in de speler.
  3. Dubbelklik op de gedownloade wrapper. De nieuwste is OnlineBibleWrapper2Install.dmg.
  4. Sleep de OnlineBibleWrapper volgens de gele pijl naar Applications (Programma's).
  5. Sluit de virtuele disk op het bureaublad (Online Bible Install 2) door deze naar de prullenbak te slepen.
  6. Sleep de OnlineBibleWrapper van Programma's naar het Dock onderin het scherm.
  7. Sleep het SETUP.EXE bestand van de dvd naar de OnlineBibleWrapper in het Dock (controleren kan even duren…).
  8. Geef toestemming in Systeemvoorkeuren onder beveiliging en Privacy voor de installatie indien nodig.

Kies OK
    Ga naar Programma’s en kies en Systeemvoorkeuren.
    Kies Beveiliging en privacy
    Kies tabblad Algemeen en Open toch
    Geef indien nodig het wachtwoord op waarmee wordt ingelogd op de Mac (het hangslot links onder opent zich)
    Kies Open toch
    Kies Open
  9. Kies in Wineskin voor Install software.
  10. Kies bij Choose Setup Executable voor de Setup.exe van de dvd. Kies Choose.
  11. Kies de taal en OK. De installatie gaat beginnen.....De installatie is hetzelfde als onder Windows.
  12. Geef na installatie alle licentiecodes in. Zie de brief welke u bij levering hebt ontvangen. Kies in Wineskin voor Quit.
  13. Open de Online Bijbel app en log indien nodig in.
    • Kies in de App voor Winkel en voor Laad.
    • Kies Selecteer
    • Klik op de map Documenten -> OnlineBible -> Bible -> Online Bible.
    • Kies Open
    • Kies Sluiten
    • Indien u deze (de laatste map Online Bible dus) selecteert, wordt alles geïmporteerd.

De OnlineBibleWrapper is een vergelijkbare versie van de Online Bijbel zoals onder Windows. U kunt deze naast de Mac Online Bijbel App gebruiken.

U kunt ook indien gewenst de Wrapper uit Programma's verwijderen, maar uiteraard niet de map OnlineBible!

Updates installeren kan door deze te slepen naar de OnlineBibleWrapper in het dock onderaan het scherm.

Optie 4

Met de DVD kunt u titels toevoegen aan de Online Bijbel. Om de inhoud van de DVD te laden in de Mac Online Bijbel, moet de inhoud daarvan gekopieerd worden naar de harde schijf.

(Het is niet noodzakelijk om de inhoud te kopiëren, maar dan moet de DVD telkens in de speler geplaatst worden als u de extra titels wilt openen. Dit is niet aan te bevelen omdat het vertragend werkt)

Het gaat als volgt:

Plaats de DVD in de DVD-speler en open deze door te dubbelkillen op het DVD-symbool op het bureaublad:

Dit scherm verschijnt:

Maak een map aan op de harde schijf van uw Mac, bijvoorbeeld OLB:

Open de map “olb” van de DVD door er op te dubbelklikken:

Selecteer alle bestanden en mappen met de toetscombinatie cmd+A
Kopieer alle bestanden naar de zojuist aangemaakt map OLB door deze er naartoe te slepen of met de toetscombinatie cmd+V

Open de "Winkel" in de Online Bijbel  app en kies “Laad” (als u geen abonnement heeft moet u deze module kopen).

Dit scherm verschijnt:

Kies “Selecteer” en vervolgens de map waarin de Online Bijbel bestanden staan.

U kunt nu kiezen welke titels u wilt toevoegen.

Bijvoorbeeld de map "bibledut” voor Nederlandse titels.

Kies vervolgens voor “Open”:

Het is mogelijk dat sommige titels niet worden geladen, maar op deze wijze is het mogelijk een groot aantal ervan toch toe te voegen.

En als u ergens vastloopt, rechtsboven in het scherm kunt u een ticket aanmaken. Geef duidelijk aan wat de situatie en het probleem is, en we proberen u verder te helpen.

Optie 5

Kies "Winkel" in het linker scherm, dit venster verschijnt:

Indien u een account hebt, kunt u eerst de beschikbare titels installeren nadat u bent ingelogd.

Kies “yes” naast “Ik heb al een Online Bijbel account”. Als u nog geen account hebt, kiest u “Registreer”.

Onderstaand scherm verschijnt:

U kunt de beschikbare titels installeren door te kiezen voor “Gratis Download” of "Download”.

Naast “Winkel” links bovenin het scherm kunt u kiezen voor titels in andere talen.
Kies “Sluiten” rechts bovenin het scherm als u alle gewenste titels hebt geïnstalleerd.

Optie 6

Dit is een relatief dure mogelijkheid omdat alle titels los moeten worden aangekocht. Alleen als u slechts weinig titels wenst is dit een goede optie.

Aan te bevelen is Premium Gebruiker te worden, zie https://onlinebible.com/info-abonnement.

Kies "Winkel" in het linker scherm, dit venster verschijnt:

U kunt kiezen voor ”Doorgaan ZONDER registreren", waarna u vervolgens losse titels kunt kopen.

Niet registreren houdt echter wel in dat u geen titels tussen uw apparaten zoals iPad, iPhone en Mac kunt uitwisselen! Dat kan alleen als u een account aanmaakt.

Het is dus verstandig om wel te registreren om zo een account af te sluiten. Dat kan ook via de website.

Het is ook het overwegen meer dan waard om een abonnement af te sluiten. Zie de website voor meer informatie.

Tot slot

Tot slot nog een heel belangrijk punt:

De App kan bestanden vanuit één map laden.

Als u titels toe wilt voegen moeten die bestanden dus in de map geplaatst worden waar de oorspronkelijke bestanden staan. In bovengenoemde instructies dus de map Online Bible.