Voorlopige instructie

De OnlineBible werkt ook onder Linux, maar er zijn weinig mensen die hier gebruik van maken. In de team van vrijwilligers van deze site is niemand die zelf Linux gebruikt. Er is dus weinig kennis aanwezig, om bij vragen om hulp bij Linux assistentie te kunnen verlenen. Wanneer u wel verstand van Linux heeft, en/of ervaring met de Online Bijbel op Linux, bent u van harte welkom wanneer u ons team zou willen versterken of ondersteunen.

Na een paar te vergeefse pogingen om de Online Bijbel op Linux werkend te krijgen vindt u hieronder een stappenplan waarmee het mogelijk wel lukt, met wat foutmeldingen. We houden ons erg aanbevolen voor andere mogelijkheden of aanvullingen.

Deze installatie is uitgevoerd op een netbook zonder dvd lezer, waarop nog Windows XP staat, omdat het te klein is voor een modernere besturingssysteem. Er is gekozen voor dualboot. Op de Canadese site van de Oonline Bijbel (OLB): www.onlinebible.net is te vinden dat de OLB werkt met Linux Ubuntu. In het voorbeeld hieronder is gekozen voor Linux Mint omdat dat een eenvoudiger versie is, meer geschikt voor het werken op een oude beperkte Netbook.

(Dezelfde installatie op een 12 jaar oude desktop PC lukte ook.)

De stappen 1 t/m 5 beschrijven het proces om Linux werkend te krijgen. Vanaf stap 6 is meer specifiek voor de Online Bijbel.

1. Nieuwste versie van Linux Mint downloaden (32/64 bits): linux mint-18.1-cinnamon-32bit.iso. Dit is ook nu ( okt.2018) nog steeds een prima versie. Speciaal geschikt om te installeren op oudere apparatuur.
  2. Downloaden: rufus-2.12.exe, van de gratis Rufus website. Hiermee kun je van de iso file een opstartbare USB stick maken. ( wanneer u over een DVD speler beschikt, kan ook een opstartbare DVD worden gebrand)
  3. Netbook starten met deze usb stick en Mint 18 tijdelijk installeren. Dit  gebeurt automatisch naast Windows XP
  4. In Linux Mint 18 kiezen voor een definitieve installatie naast Windows XP.
    Tijdens het opstarten van de Netbook, na installatie, krijg je daarna een keuzemenu waarbij je kunt kiezen of je Windows XP of Linux Mint wilt opstarten. Start Linux Mint op.
  5. Kies eerst voor het updaten van Linux Mint, dat kan wel even duren.
  6. Nu Wine opnieuw opstarten
  7. Installeer nu Wine in Linux Mint , wij hadden de nieuwste versie 1.6.2
  8. Stop de USB stick met OLB in de Netbook (dit omdat er geen dvd drive aangesloten was - je kunt het basispakket downloaden of de dvd kopiëren naar een USB)
  9. Wanneer de inhoud van de USB stick verschijnt, klik met rechts op de file: OnlineBijbel Basispakket.exe ( of de Setup.exe file van de gekopieerde OLB DVD). Kies voor openen met Wine. (Openen met /Wine Windows programlader)
  10. Kies in Wine voor de Windows versie 8 ( rechtsonder). (Mogelijk werkt het kiezen van een andere versie ook.)
  11. Wine geeft nu zelf aan dat er nog twee bestanden moeten worden toegevoegd in 2 stappen: (Mono en Gecko), sta dit toe.
  12. De OLB begint nu te installeren op de gebruikelijke manier en kiest voor de 3 standaard locaties: C:/program Files enz. Let op: dit is niet de C schijf van Windows maar een kunstmatig aangemaakt C schijf in Mint linux structuur. Na installatie stopt het programma zonder dat het weer opstart.
  13. Start de OLB op in Wine via het menu.  OLB start niet op maar geeft een paar foutmeldingen (Menu/Wine/Online Bible).
  14. Voeg in Wine configuratie de OLB toe ( Menu/Wine/Wine configureren), Tabblad Toepassingen, onderaan: Toepassing toevoegen, in: selecteer uitvoerbaar bestand: Program Files, Bible, Olb.exe, OK
  15. Start de netbook helemaal opnieuw op.
  16. Start de OLB in Wine op ( Start/Wine/Online Bible). Er komen nu een paar foutmelding (o.a. Non Wine version running under Wine). Klik deze weg en de OLB start nu op (als alles goed is gegaan).

PM: Bovenstaande is eerst uitgevoerd met de gratis basisversie van de OLB. Dit omdat dit een klein handzaam bestand is. Dat ging probleemloos

Later is de 2016 OLB DVD over deze installatie uitgevoerd, op dezelfde wijze als hierboven. Dat mislukte met veel foutmeldingen over olb.exe. Het is niet duidelijk waarom dat niet lukte. Omdat we over deze 2016 dvd meer soortgelijke foutmeldingen kregen is daarna de installatie uitgevoerd met de 2015 DVD. Dat lukte wel maar wel met diverse foutmeldingen en een keer opnieuw opstarten. Nu werkt de OLB 2015 goed onder Linux.

Dit artikel is geschreven door iemand die geen verstand van Linux heeft, maar de OLB wel werkend heeft gekregen. Mogelijk lukt het u nu ook. Maar er zullen dus zeker verbeteringen mogelijk zijn. Nogmaals: we houden ons aanbevolen voor alle suggesties en verbeteringen van het bovenstaande.

Wilt u hier meer over weten? Ik heb speciaal toestemming om de volgende link met u te delen van Hans Lunsing. Die schreef dit in het blad Software  Bus van de HCC gebruikersgroep CompUsers, waar we beiden lid van zijn:

https://www.compusers.nl/sites/default/files/swb-artikelen/SwB20185_Wine_Windows_in_Linux.pdf

( rechts op klikken, openen in nieuw tabblad)

Dat artikel geeft uitgebreid achtergrond informatie.